Recensies op het werk van Erwin De Bie
Een stijl ontstaan langs vele invloeden, die herinneringen oproept aan de Latemse school, aan Servaes en Permeke maar ook hier en daar touche's verraad van Picasso en zelfs El Greco. Direct werk vol trots maar ook vol twijfel. Soms een vermeende schreeuw. Kunst dat optimisme en doem uitademt.
Peter Ouwerkerk
Men voelt in zijn werk duidelijk verwantschap met het expressionisme en met schilders als Frits Van den Berghe en Constant Permeke. Er schuilt tragiek in zijn werk en sobere verfijnde kleuren helpen mee de expressie te onderlijnen.
Manja De Buth (echtgenote Buth) - 1999
Was Toon Hermans de cabaretier-kunstschilder en Jeroen Krabbé de filmster-kunstschilder, dan is Erwin De Bie de kunstschilder-cartoonist. Als geen ander wist hij beide disciplines te combineren en hanteren zonder dat het ene het andere in de weg staat. Men kan moeilijk begrijpen dat achter de man die jarenlang speelse en luchtige strips maakte zo een grote diepzinnigheid schuilgaat in zijn kunstwerken.
Uit Willemsfonds Info - 1996
Het realisme van de zwoegende, lijdende renner, het impressionisme van een peloton dat zich door het landschap slingert, het expressionisme van een getaande rennerskop en het surrealisme van twee benen en twee wielen in een wereld van almachtige computers en bovenaardse ruimtevaart. Het is alsof wielerschilder De Bie meefietst met het peloton, het penseel tussen de tanden en de drinkbus met olieverf gevuld.
Willie Verhegghe, Wielerpoëet - 1999
De Bie bewijst met zijn werk dat koers wel degelijk verenigbaar met kunst met grote K.
Bert Anciaux, Minister van Cultuur - 2001
Soms worden er in Tour-etappeplaatsen kunsttentoonstellingen ingericht met pogingen van lokaal talent om koers in kunst te vangen. In Brussel zag ik ook de grote Eddy Merckxdoeken van Claude Le Boul. Merckx als aanleiding maar met geen penseel te overtreffen. Etalagemateriaal. Wielersport is een bron van inspiratie voor proza, poezie en fotografie, maar zelden in de beeldende kunst. Erwin De Bie toont dat wielersport 'An Art' is en omgekeerd.
Peter Ouwerkerk , 29 jaar Tour journalist en Chef Kunst van het Rotterdams Dagblad - 2001
Erwin De Bie schildert met veel bravoure en stijl figuren en taferelen uit wat Karel Van Wijnendaele ooit plastisch omschreef als 'Het Rijke Vlaamsche Wielerleven. Kunst en Koers moet kunnen want koers is kunst, zoveel is zeker.
Willie Verhegghe - 1999
Envolées a velo sur les pavés du nord, reves et souvenirs d'enfance de 1'un des artistes les plus populaires de Belgique.
Jerome Yager, Journalist Midi Libre - 2002
Zijn houtskoollijnen en verftoetsen zet hij neer met dezelfde kracht als een flandrien.Beukend op de kasseien onder de lage Vlaamse luchten. Zijn kleuren zijn die van een voorbijzoevend peloton.
Patrick Cornillie, Journalist Cyclo Sprint - 1999
De Bie brengt de koers op zijn manier, schilderkunstig. Zijn tentoonstelling reist want naast Plouay zag ik zijn werk al in Terneuzen. En dit werk is anders. Kracht, onverzettelijkheid. Wielermeesterwerken.
NOS Radio en TV/ Internet Audio
Kunst rond Koers, dit jaar in het Franse Plouay en het Cultureel Centrum in Zolder door Erwin De Bie, koerskunstenaar par excellance.
Patrick Cornillie - 2003
Geinspireerd op de Lyrics van Lennon - Mc Cartney.
Geen eenduidig, gemakkelijk begrijpbaar werk. Soms eenvoudig, soms complex, donker, vrolijk soms. Dromen zijn het, schilderijen om in te wandelen, begeleid door de fanfare van de Lonely Hearts Club Band.
Zaki De Waele, Radio & TV presentator - 2000
Erwin De Bie neemt ons mee op een visuele reis door het land van onze eigen verhalen en gevoelens. Zijn tentoonstelling is een Magical Mystery Tour, die ons de verbazing van de confrontatie schenkt.
Zaki De Waele - 2000
Kerkhofblues
Kerkhofblues is een beklijvende tentoonstelling. Uniek ingetogen mooi, erg confronterend en inspirerend. Innemend, rustgevend, ingetogen schoon. Om stil van te worden en na te denken. Prachtige schilderwerken en groots gecombineerd met tekst en poëzie van Sabine De Vos.
Een kunstenaar die als kleine jongen Marc Sleen,Rik Van Looy, Rembrandt als the Beatles wou zijn. Toch niet zo gespleten als men op het eerste zicht zou denken. Hij werd striptekenaar, werd kunstschilder en werd,via zijn themaexpositie's even Rik Van Looy en the Beatles.
Luc Lamon, Journalist Gazet van Antwerpen - 2000